Home » » 16 Contoh Terbaik Narrative Text Pendek

16 Contoh Terbaik Narrative Text Pendek

Written By Self Learning on 01 December 2013 | 12/01/2013 11:57:00 PM


Ada yang suka cerita? Sebuah cerita identik dengan narrative text. Dalam 16 contoh bahasa Inggris berikut semuanya narrative berjenis cerita (story). Beberapa diantaranya telah dilengkapi dengan generic structure. Kumpulan contoh narrative text pendek (collection of 16 short narrative texts) ini merujuk pada bebrapa jenis text narrative. As we all know that a narrative text can be a legend, myth, fable, folk, fairytale, etc.
narrative text - purpose, generic structure & contoh
Mostly when we talk about a narrative text, we talk about a story.  The story is considered as a narrative text because it is organized used the narrative's three main elements of generic structure. They are ORIENTATION, COMPLICATION, and RESOLUTION. If you want to know what this generic structure is, read what is narrative text in my previous post. Sebelum melihat ke 16 contoh narrative dibawah, mari kita lihat cerita rakyat berikut!

Story of Aji Saka and Dewata Cengkar
Many, many years ago, the kingdom of Medangkamulan was ruled by a king named Dewata-chengkar. This king had a strange and frightening habit. He liked to eat human  beings.
One day, a young traveler arrived in the kingdom.He was called Ajisaka. Ajisaka took shelter in the house of a widow who quickly came to look upon the young man as her own son. When he heard of the king's strange appetite, Ajisaka sympathized with the villagers' plight and immediately volunteered to become the king's next meal.
Ajisaka went directly to the king's palace.“I am willing to be your next meal. Your Highnees. However, I have a request.“ said Aji Saka to the king. “Whatever you please, young man, I will grant your request,“ the king replied. “Before you eat me, grant me some land. Just enough length of my own headcloth.“ continued Aji Saka. “Come, Young Man. Let's measure your headcloth so that I can have my meal and you can have your land“ agreed the king.
Ajisaka began to unwrap the cloth tied around his head. The king got down from his throne and hold one end of the headcloth. He stepped backward. What he didn't know was that this headcloth was much longer. The king kept going backward, step by step, as the cloth kept unraveling. He stepped backward through the palace square, backward across the village, holding the end of Ajisaka's headcloth. The king kept stepping backward until reached the sea cliftts of the sea.
A great crowd of people had gathered. They held their breath as their king took his final step backward over the cliff's edge and plunged into the waves crashing againts the rocks at the foot of the sea wall.
Simplified from: Achmad Doddy, Developing English Competencies 3, Jakarta : Pusat Perbukuan, Departemen Pendidikan Nasional, 2009.

Analisa Generic Structure
Kenapa teks cerita Aji saka diatas bisa digolongkan sebagai contoh narrative text? Tidak lain karena cerita diatas memiliki susunan generic sebagai berikut:
Generic StructureContents
OrientationThe story introduces the participants. Those are main charracters, Aji Saka and the king Dewata Cengkar. They lived in once time
Complication The problem began when the king wanted to eat his people. That king's strange habit made Aji Saka face a major complication, how to solve the problem. Aji Saka tried to stop the king frighting habit.
Resolution The story has a happy ending as Aji Saka Successfully beats the king. The king fell into the sea.

Language Feature
Narrative text kebanyakan ditulis dengan mode past tense karena memang berkenaan dengan sebuah peristiwa yang telah terjadi (seandainya buakan cerita rekaan). Disamping itu, layaknya banyak cerita, teks narrative juga memanfaatkan contruksi direct sentences (kalimat langsung) dalam dialog antar tokoh cerita. language feature lainnya bisa dicari sendiri dalam cerita diatas

16 contoh narrative text pendek
16 example of short narrative text here are collected based on some categories in narrative story. Hopefully these narrative texts can help you to do your assignment. Of course these are just examples and you are encouraged to create your own narrative text. Here are the stories:

Narrative text in the legends
  1. The legend of Toba Lake
  2. The legend of Sura and Baya
  3. The legend of Tangkuban Perahu
Narrative text in fables
  1. The story of ugly duckling
  2. The story of monkey and crocodile
  3. The story of rabbit and bear
Narrative text in stories of man vs animal
  1. The story of the smartest parrot
  2. The story of woodcutter and the king of the mice
  3. The story of cap seller and the monkeys
Narrative text in love stories
  1. Love story of Romeo and Juliet
  2. Love story of Antony and Cleopatra
  3. Love story of Naruto and Hinata
Narrative text tentang cerita rakyat lainnya
  1. The story of Malin Kundang
  2. The story of farmer and a box
  3. The story Arabian princes
  4. The story of a kite
Itulah 16 contoh narrative text pendek bahasa Inggris terbaik yang ada di blog ini. Let me know your comments to build better understanding on what a narrative text is and how a narrative text is structured and organized.
Illstrated image: giulia.forsythe@flickr


Share this article :

32 comments:

  1. we are going to plan adding another texts regularly

    ReplyDelete
  2. hem amazing examples of narratie text. however these a lot of narrative texts are the popular versions. whould you mind posting some rare uncommon not popular stories? so that students and teacher who are learning or teaching english narrative text other wide understanding on what actually a narrative text is. but thanks for these great samples of narative stories

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for commenting this examples of narrative text, 16 contoh narrative text pendek bahasa Inggris. Hoefully we, all of students and teaches, get benefit from this post

      Delete
  3. Good post. contoh narative nya beberapa dilenkapi dengan generaic structure. akan lebih bagus kalau semua nya di beri analisa generic structure dan ciri bahasa laguage feature. tahnks

    ReplyDelete
  4. Bisa gak contoh text narrative itu berupa cerita atau pengalaman yang benar benar terjadi??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menurut generic structure nya sebuah text apabila tersusun dengan orientasi, complicasi dan resolusi bisa dianggap narrative text. Kita juga mengenal istilah personal narrative, kalau di masukkan unsur complication, text tentang pengalaman itu bisa saja dijadikan contoh narrative text

      Delete
  5. Good Examples Narrative text.
    Thanks You... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is really recommended to read this podt of narrative text in English. Though there are some error in grammar structure and misspelling, this collection of narrative story in various topic and theme is very good

      Delete
  6. please, give me example about batu belah batu betangkup??

    i give it ..

    ReplyDelete
  7. tau ceba

    ReplyDelete
  8. Narrative text bkn.a hrus d awali sm klimat: USUALY BEGINS("Once upon a time...","One day...", "Long time...","Two years ago...". etc) ya..??
    Tp Kok d dlm cerita naruto and hinata gk ada klimat USUALY BEGINS sih...??

    ReplyDelete
  9. ya biar biar seperti cerita narrative, ditambah sendiri denan kata once upon time atau, once, one time, when.. dll

    ReplyDelete
  10. @Anonymous boleh tau apa moral value dari teks ini?

    ReplyDelete
  11. diberi ulasan llebih mendalam dong masing-masing contoh teks narrative nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rencana bertahap akan ada ulasan analisi paling tidak tentang generic structure dari contoh jenis teks nya. thank you

      Delete
  12. agak risih sih sama peringatan "kalo mau copas sertakan blalalalalaa ya.. -_- sape juge nyang mao kopas hahahahaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seperti kata iklan " kalo bersih, kenapa risih" heheh

      Delete
  13. kalau di buat pensi atau teater, cerita yg bagus apa ya?
    Tapi ceritanya yg berbobot, penuh dgn pesan moral.

    ReplyDelete
  14. kalo buat manggung "cerita kebung binatang" the zoo storynya edward albee bagus tu, one act play siap pake. semisal mau adapt cerita "the necklace" bagus juga untuk muatan moralnya. kalo untuk cerita anak, fablenya AESOP, mungkin banget untuk diadpt jadi naskah drama.

    ReplyDelete
  15. kalau misal kan cerita sekarang itu termasuk narrative apa bukan ?

    ReplyDelete
  16. Emang ada "cerita sekarang"? namanya cerita pasti sudah terjadi, makanya bisa diceritakan hubunganya menuju past tense dan indirect sentence. Konsep per-waktu-an nya apapun yang terjadi sebelum dibicarakan. Kalau peristiwa itu sedang terjadi saat dibicarakan ya kembali ke tenses continuous/progressive. Kok rasanya belom pernah mengetahui ada narrative teks ditulis dominantly dengan continuous tenses. bukan begitu? heheh

    ReplyDelete
  17. Thanks very much,, this examples realy help me to study narative text

    ReplyDelete
  18. It's nice to see that this blog can help you learning ENglish. Thanks for your coming

    ReplyDelete
  19. Bahasa inggris itu penting tapi bahasa inggris juga sulit dikuasai tapi bahasa inggris juga bisa dipakai sehari hari hehhe

    ReplyDelete
  20. okay I dont find what I'm looking for. My english teacher is soooo perfecto she will know and mad at me if she knows I'm too lazy to do this narrative text task. I'm looking for someone's experience in narrative text

    ReplyDelete
  21. Sangat membantu, THANK YOU...!!!

    ReplyDelete
  22. Kalo contoh narrative text nya dikasih catatan generic structure language feature dan pelajara atau nilai moralnya pasti lebih bagus lagi

    ReplyDelete
  23. apa intinya gak ada intinya

    ReplyDelete
  24. inti dari teks yang mana? kalau maksudnya inti atau pesan moral dari contoh narrative mitos cerita Aji Saka ungkin kira kira begini bahwa untuk sukses dalam "perjuangan" tidak cukup hanya jadi orang baik, butuh yang namanya strategi untuk mengalahkan kejahatan makanya pejuang harus smart heheh

    ReplyDelete

All comments will be moderated before published - Mohon pengertianya!!!

Popular Posts

Archive

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. English Direction - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger